Sport şi alimentaţie

 

A sosit momentul să vă împărtășesc câte ceva din alimentația pe care eu o am, mai mult decât atât, să vă spun motivele pentru care m-am apucat de sală, de ce am renunțat la anumite lucruri și așa mai departe.

ATENȚIE! Nu sunt nutriționist, nu sunt nici în domeniu. Vă spun simplu ce folosesc și ce nu folosesc eu, voi luați de aici ce considerați că e bun pentru voi! Vă îndemn să vă informați și din alte surse :). Aici e aventura mea, că mai sunt și greșeli în ea, aia e. Sunt într-o continuă transformare, urmăresc să găsesc cea mai bună variantă pentru a-mi menține sănătatea, fie că vorbim de fizic sau de psihic.

O să las mai jos lista cu fiecare punct pe care îl voi atinge, așadar, dacă nu vă interesează ceva anume, puteți sări direct la ce doriți.

  1. De ce m-am apucat de sală? De ce am continuat?
  2. De ce alerg?
  3. Exercițiile pe care trebuie să le faci, indiferent dacă ai sau nu abonament la sală.
  4. Alimentație:

          a. Am renunțat la sucuri

          b. Sunt ovo-lacto-vegetariană

          c. Pâine la masă VS Masă fără pâine

          d. De ce să bem multă apă?

          e. Evitați dulciurile

          f. Fast-food

          g. Când mănânc prima și ultima oară?

1. De ce m-am apucat de sală? De ce am continuat?

Ei bine, sora mea a jucat un rol foarte important în această poveste. Ea făcea sală de ceva ani, iar eu cum sunt o iubitoare de sport( am făcut înot doi ani, basket, karate ș.a.m.d.) am decis să mă apuc și eu. I mean, why not??? Eram clasa a 9-a când am luat această decizie. Mergeam cu o colegă în primele luni, nu tratam atât de serios antrenamentele, era ceva superficial, nu prea știam cu ce se “mănâncă” sala, haha. După câteva luni, să tot auzi că “nu poți să ajungi așa, ca x”, în condițiile în care eu aveam poze salvate de pe internet  în telefon cu tipe care arătau super, tonifiate, mușchi, alea, alea 🙂 mi-am dat seama că dacă eu chiar vreau, pot să realizez orice. Iar Deni cum era? Slabă, înaltă, dar nu lucrată.

Tânjeam să arăt ca x și y, și fără să dau de veste, am început sala serios! Ligia, sora mea, îmi arăta cum să lucrez corect la aparate, mai mă ajuta și un antrenor de la sală. O luam așa, în joacă. În timp, a devenit obsesie! Aveam săptămâni când mergeam de 5-6 ori la sală, acum merg doar de trei ori. Scap de sesiune și mă voi duce zilnic, ce credeți, haha? După câteva luni, rezultatele erau vizibile. Când vezi rezultate, devii și mai serios. Eu, cel puțin, așa am fost. Și încă sunt. Dacă în primii doi ani mergeam la sală pentru că voiam să arăt cum voiam…Ei bine, acum merg pentru că ÎMI PLACE, IUBESC SĂ LUCREZ, SĂ FAC ABDOMENE. Nu credeam că este posibil, dar sala mă relaxează.

De ce am continuat?

Deja am atins această întrebare anterior, dar încă ceva: mi-aș pune întrebarea diferit: de ce aș renunța? La început dacă o făceam pentru că voiam să ajung la un rezultat, acum continui pentru că o ador! Ador să fac noi exerciții și să învăț. Continui pentru că este sănătos, mă definește( și la corp, și ca persoană). Sunt mai multe tipuri de oameni la sală. În principiu, toți ne adunăm, suntem în aceeași încăpere pentru că vrem să ARĂTĂM MAI BINE, SĂ FIM MAI SĂNĂTOȘI, MAI LUCRAȚI ș.a.m.d. Iar lucrul acesta nu îmi transmite decât un vibe tareeee fain.De ce alerg?

2. De ce alerg?

Urăsc să alerg pe bandă la sală, simt că mă sufoc, aer închis…!

Iubesc să alerg în aer liber. Nu am o explicație anume, dar cu muzica în căști, încălțămintea adecvată și ce mai trebuie, pot alerga ore întregi. Ultimele dăți am alergat între 15-20 km=)), dar cu pauză desigur, cam 3-5 minute după fiecare kilometru. Prin pauză mă refer la pas lejer/mers. Pentru a nu obosi, e bine să vă găsiți un ritm bun și să îl mențineți. Alergați, eu vă sfătuiesc să o faceți! Dacă nu vă place, măcar 30 de minute pe zi. Dacă vă place, cu orele=)), cum fac eu.

Alergatul combate și previne celulita, pune la lucru o mare parte din mușchi si vă ajută să dormiți mai bine seara. Ajută și la sănătatea psihică, știați? Vă spun din experiență proprie. Să nu mai zic, preveniți boli cardiovasculare și creșteți imunitatea. Așa că, termină articolul, fă ce mai ai de făcut și ieși apoi afară să dai o tură. Nu, nu cu mașina!Exercițiile pe care trebuie să le faci, indiferent dacă ai sau nu abonament la sală.

3. Exercițiile pe care trebuie să le faci, indiferent dacă ai sau nu abonament la sală.

Există multe motive pentru care nu poți face sală:

  1. Serviciu
  2. Copiii cu care trebuie să stai acasă
  3. Examene naționale, sesiune, pregătiri
  4. Buget restrâns

Eu, în clasa a 12-a, aveam săptămâni când mergeam doar o dată pe săptămână, uneori deloc. Nu aveam timp, dar 20 de minute acasă îmi făceam pentru un antrenament scurt, de obicei înainte de duș: abdomene, picioare și brațe. Să fie mai ușor, vă las mai jos ceva poze care vă pot ajuta și videoclipuri, desigur.

Abdomene:

 

10 Min Abs Workout – At Home Abdominal and Oblique Exercises

Picioare:

 

10 Minute Butt and Thigh Workout At Home - No Equipment Butt and Thigh Toning Workout

 

Brațe:

💪🏼ARMS AND ABS AT HOME CHAIR WORKOUT

 

4. ALIMENTAȚIE

În fiecare zi încerc să învăț câte ceva nou în domeniul acesta, astfel, să am un stil de viață cât mai echilibrat. Nu vreau să fiu în niciuna din extreme, îmi fac poftele, dacă azi vreau înghețată, fii sigur că o să mânânc. Dar am grijă ca această înghețată să nu se depună pe picioare, iar următoare zi mânânc numai GOOD STUFF.

a. Am renunțat la sucuri

În gimnaziu adoram să beau Sprite și Cola,măi….Dar Sprite cred că beam aproape zilnic. Pentru a  evita ceva probleme de sănătate cu fierea și pentru a-mi îmbunătăți stilul de viață, după examenul național am decis să mă las de sucuri, iar aici intră: Sprite, Fanta, Cola, Prigat, Nestea, Cappy, nu știu, toate, lista e lungă, nu le știu pe toate. Beau doar apă plată/minerala și orice suc natural FRESH, proaspăt stors.

5 ani am de când nu am mai pus gura pe vreun suc, nici nu mai știu gustul. Când își ia mama vreun suc, de exemplu, îndrăznesc să miros, mă satur din miros, pofta trece!

Pe lângă faptul că am decis să nu mai beau din motive de sănătate, să știți că au jucat un rol important și în prevenirea coșurilor. Consider că alimentația este primul “soldățel” care joacă un rol fie în apariția coșurilor, fie în eliminarea lor. În acești 5 ani nu am făcut vreo excepție, pentru că știu că aș fi regretat.

b. Sunt ovo-lacto-vegetariană

Mereu primesc sute de mesaje pe instagram în urma vreunui Instastory cu mâncare. Și tot acolo au apărut și întrebările: de ce nu văd carne niciodată la tine în farfurie? De ce nu mănânci? Dar cu ce trăiești? Supraviețuiești?

A sosit momentul să vă răspund la aceste întrebări așa cum se cuvine.

Pentru a înțelege, vă voi face un scurt istoric.

M-am născut într-o familie de creștini. Facem parte din Biserica Adventistă. Dar pe lângă asta, se mai adaugă “Mișcarea de reformă”, iar aici intră și alimentația, pe lângă multe alte aspecte. În această reformă sanitară se vorbește despre motivele pentru carnea curata trebuie eliminata de la masă. Nu se amintește de cea necurată, deoarece ea este oricum condamnată în Biblie.

Așadar, ai mei nu au mâncat niciodată carne, de fapt, mami până la 2 ani. Iar eu m-am născut ovo-lacto-vegetariană. Nici nu știu ce gust are carnea. Și pentru că am trăit așa, mi se pare ANORMAL să mânânc carne și normal să nu mânânc.

Sunt întrebată de multe ori dacă nu cumva mi-e poftă. Din contră, mi-e scârbă, așa, mai urât spus, pentru că de multe ori mirosul devine insuportabil. Iar pentru că noi gătim fără carne, rețetele sunt cu miile, de-abia aștept să gătesc cu mama pe Youtube 🙂

Mai vine întrebarea cum îmi iau proteinele? Cum de supraviețuiesc? Vă anunț că în toți acești 20 de ani am avut analizele BETON =)). No worries! Vin și întrebările de genul: de unde îți iei proteinele in general, apoi B12 etc? DIN ALIMENTE! Carnea nu înseamnă TOT 🙂

 

 

c. Pâine la masă VS Masă fără pâine

Iubesc pâinea, din nefericire! De luni bune evit pâinea la masă. Și m-am obișnuit! Mănânc fără probleme când avem ceva de uns, cum ar fi icrele de griș, pateu de soya, pateu de tofu ș.a.m.d. În rest, evit! Folosesc grâ/orez expandat sau Finn Crisp. Pâinea îngrașă, mai ales cea din comerț. Singurul motiv pentru care o evit este pentru că vreau să evit kg în plus =)).. Așadar, dacă nu aveți tentă de îngrășare…Mâncați liniștiți. Mâncați și pentru mine, mulțumesc!

d.  De ce să bem multă apă?

De multe ori uit să beau apă și mă vait că mă doare capul( pe lângă faptul că mai lipsesc și orele bune de somn). Denisa, logic că te simți extenuată dacă nu ești hidratată.

Așadar, dacă și voi aveți problema asta, vă recomand să vă luați cu voi în cameră o sticlă de apă/2L ți până vă culcați, asigurați-vă că o terminați. Pentru a asigura o doză bună fără stres, faceți în felul următor:

-Un pahar de apă dimineața pe stomacul gol

-Un pahar de apă înainte de fiecare masă

-Un pahar de apă înainte de culcare

Pe lângă aceste trei aspecte, beau apă și la sală, plus sticlele de 0,5L pe care le car cu mine peste tot. Beau să mă hidratez și să combat celulita. Alimentația, fie ea bună sau foarte bună, e tot degeaba dacă nu beți lichide, respectiv apă.

Dacă uiți, puneți alarma să sune din oră în oră, nu e greu 🙂

 

e.   Evitați dulciurile

Fetelor, mă adresez vouă, pentru că este o problemă pentru noi. Dulciurile sunt dăunătoare, știu că știți :). Dar partea tristă că ele sunt BFF cu celulita. Iar dacă azi mănânci un baton de ciocolată, nu te uita în oglindă, celulita nu apare nici azi, nici mâine. Se depune în timp.

Eu sunt norocoasă! Îmi place mâncarea, aș mânca 24/24. NU îmi plac dulciurile( norocoasă?!), cu mici exepții. Dar iubesc săratul(alune, chipsuri, etc). Celulita o depun de la miciile excepții plus de la mâncarea bogată în ulei și grăsimi, precum cartofii prăjiți și orice altceva care este prăjit, maioneza, sosurile cu mult ulei și iaurt la un loc, etc.

Înainte să mâncați ceva dulce, gândiți-vă dacă merită! Eu realizez din ce în ce mai mult că nu merită.

Mai mânânc prostii, asta e clar. Dar rar! Hai să zicem o dată pe săptămână?..

f.  Fast-food

Eu în liceu eram BFF cu McDonalds, trebuie să recunosc! Fără glumă, era un timp când mâncam și de 3 ori pe săptămână, chiar și atunci când trăgeam tare la sală. Și am mâncat până în 2017 ca o disperată, undeva la o dată la câteva săptămâni( media). Fără vreo explicație anume, nu îmi mai place, ultimele dăți au fost nasoale, mi s-a făcut rău rău. Și mă bucur că nu îmi mai place. Câte calorii aveau cartofii ăia… plus BigMac-ul fără carne și maioneza, îmi vine să plâng… Celulita vieții, așa-i??!!!!! Rezultatele la sală s-ar vedea mult mai bine dacă și alimentația ar fi pe măsură cu totul.

Evitați să mâncați, răriți obiceiul de dragul sănătății voastre! Nu uitați de balanță, deci când vă ia vreo poftă, duceți-vă să mâncați. 🙂

g. Când mănânc prima și ultima oară?

În clasa a 12-a, în majoritatea zilelor nu mai mâncam după ora 4, nu știu de ce. Apoi a urmat o perioadă când mâncam și la 10 noaptea. Cine mă mai înțelege și pe mine???!!

Revenind!

Eu evit să mânânc după ora 5-6. Repet, dacă am vreo poftă mare, mă pun și mânânc ce a gătit mama fără alte discuții=)). Dacă ies cu prietenii în oras, din nou, mânânc. Dar acasă nu prea. Nu de alta, dar vreau să am aceleași kilograme. Vreau să mă simt bine în corpul meu!

Dimineața mânânc când mă trezesc, fie că înseamnă ora 7 sau 11. Dar mânânc bine! Nu săriți peste prima masă a zilei, nici peste prânz. Cina este excepția, pe ea puteți să o dați uitării când vreți=)). E bine să aveți o gustare între mic dejun și prânz, eventual un fruct. Legumele pot fi mâncate la orice masă, dar fructele nu. Conțin mult zahăr, iar noi nu vrem zahăr, așa-i? =)) Adică vrem, dar nu vrem să se depună.

To be continued.

Aștept în comentariile voastre părerea voastră cu privire la alimentație și nu numai. Dacă aveți idee de alte tips-uri care ar putea ajuta în a avea un stil de viață cât mai sănătos, let me know. Vă îmbrățișez! Am plecat la sală=))

Vă pup!

p.s.: să știți că începutul este întotdeauna cel mai greu. Apoi, după ce reușiți, asigurați-vă că mențineți perseverența! Aștept mesajele voastre și pe instagram.

 

7 comments

  1. Foarte fain articolul, il asteptam de mult ca sa il citesc 🙂 chiar as vrea sa iti urmez si eu stilul de viata. Si da, celulita it’s killing me :((

  2. Chiar e adevarat. Inceputul e greu. Dupa apare obieceiul. De 2 luni nu am mai baut suc, nu am mai mancat dulce si chiar sunt foarte bine fara, am dat aproape 8 kg in astea doua luni. Dupa sesiune vreau sa ma apuc de sala ?

  3. Imi place mult articolul postat de tine. În el găsesc motivația necesară să fac o schimbare, sincer, căutam motivația asta de mult timp =)))

  4. Deci articolul asta e super inspirațional! Plănuisem oricum sa ma las de sucuri pentru ca sunt moartea mea in combinație cu chipsurile 🙁 dar partea buna e ca nu mănânc dulciuri decât rar de tot. Îți voi urma sfaturile și stilul de viața. Mi se pare genial modul un care ai fost crescută, e foarte tare! Te admir pentru ceea ce ești, transmiți și faci 🙂

  5. O sa incerc si eu sa abordez stilul tau de viata avand in vedere ca in ultima vreme mi-am cam dat peste cap programul,alimentatia,etc.. nu sunt grasa,insa am tendinte care nu sunt bune pentru sanatatea mea, cum ar fi sa ma culc tarziu,sa mananc tarziu,sa nu beau destula apa,mentionez ca anul trecut aveam o perioada in care faceam sport zilnic,anul asta m a luat lenea dar gata ma reapuc,la sucuri am renuntat de foarte mult timp si chipsuri doar Pringles odata la cateva luni , multumesc de sfaturi,continua sa dai sfaturi pentru ca esti geniala!

  6. Îmi place mult ceea ce transmiți prin diferite cuvinte si întâmplări ce e legat de viață ta. Și ma bucura ca poți sa împărtășești și cu noi toate astea. Eu sunt la fel înaltă și slaba, dar mai slaba:((. Și de un timp incerc sa beau tot mai multa apa, iar sucurile le elimin pe rând, iar dulciurile cu greu. Dar prin ce ai spus incerc sa le îndepărtez mai ales ca celulita e ceva ce nu pot suporta pe pielea mea și as face orice sa nu am parte de ea. Deci multumesc pentru tot ce ai spus și ce o sa mai spui in continuare! Ești un model foarte frumos de urmat!?

  7. Bună Denisa! M-am bucurat să citesc acest articol pentru că m-a motivat să am un „New start” ;). Sunt vegană de aproximativ un an (cu exepții), dar dulciurile sunt slăbiciunea mea. Mai ales ciocolata! Deşi ştiu lucrurile pe care le-am scris aici, de multe ori uit să beau apă, să mă culc la timp, etc. Mă bucur că manifeşti această dorință de „creştere” în acest domeniu , de aceea ți-aş recomanda să citeşti puțin despre lactate şi cât de mult pot dăuna. Ca de la adventist la adventist 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!