Alearga de parca ai fi furat ceva!

Vă mărturisesc de la început: iubesc sportul, dar și mâncarea! 😉

Am mai publicat un singur articol, în care am scris despre alimentație și sport, dar m-am gândit să existe încă unul. De ce nu?

Am primit multe mesaje pe Instagram, cum că ar trebui să vă vorbesc și să vă scriu mai multe despre sală. Așadar, cu șansa de a repeta câteva detalii, dar sunt sigură că o să mă iertați, începem!

În clasa a 9-a am început să merg la sală, nu îmi amintesc cum de am luat această decizie, dar îmi amintesc sigur asta: nu lucram intens și nu aveam un scop anume. Acum am!

Nu am avut niciodată instructor personal, am învățat singură tot ce am putut, ah, și m-a mai ajutat și sora mea. Atunci nu eram așa cu Instagramul, însă căutam tutoriale pe Youtube, dădeam un search pe net cât de mult puteam, să aflu despre cum trebuie să fac corect exercițiile, ce trebuie să mănânc înainte și după sală. Mă documentam cât de mult puteam.

Cred că toată clasa a 9-a am făcut mai mult cardio, ceva abdomene și lucrat picioare. Dar nu cu greutăți considerabile…

Prin a 10-a am început să merg regulat, asta știu sigur. Dar la fel, mult cardio, mai puține greutăți. Cardio este foarte bun atunci cânt vrei să slăbești și să iți crești rezistența, dar dacă vrei să crești în masă musculară trebuie să faci greutăți.

Țin minte că mereu căutam antrenori pe instagram, ce figurau ca persoane publice, își promovau stilul lor de viață și așa mai departe. Mă inspirau, chiar dacă apăsam butonul de follow în timp ce mâncam niște cartofi prăjiți. Da, încă mănânc. Articolul acesta nu o să fie roz cu steluțe aurii și cu toate sfaturile posibile și imposibile de cum să fii perfect in domeniu, pentru că eu nu sunt.

Clar, da: încerc să am un stil de viață cât mai sănătos, dar aș arăta mult mai bine fizic dacă aș renunța la cartofii prăjiți, sosuri, paste și pizza. But guess what, I DON T WANT TO! Spun unii că nu mă las pentru că nu pot. Mă, crede-mă, dacă vreau, pot! Dar nu vreau:)); nu am mai pus gura pe niciun suc din comerț, chiar dacă figura el ca suc „natural”, dar nu! Nu am mai băut sucuri de 5 ani pentru că am vrut! Și am reușit!

Ador pastele și deși îngrașă foarte mult, măcar știu că fac sport și compensează. Eu numesc asta balanță=)).

De ce vă încurajez să alergați?

Nu vreau să dau copy paste la teoriile adevărate de pe internet, o să vă spun ce simt eu când alerg:

  1. Toată energia se duce acolo! Nu mai ai putere să fii nervos, supărat, pentru că tot ce ai se duce pe alergat!
  2. Mai mult timp să meditezi! Când alerg ascult muzică, iar în același timp mă gândesc la diverse. Surprinzător, dacă atunci când ești la birou, să spunem, și te-ai certat cu cineva, ai tendința să ai gânduri negative cu privire la situație, sau poate chiar către persoana respectivă. Ei bine, eu când alerg, parcă mintea mea găsește soluție și pace la toate, gândesc mai frumos și mai cum trebuie.
  3. Alergatul slăbește! Și slăbește sănătos! Când eram la Bucureși în timpul anului universitar, de 3 ori pe săptămână mergeam să alerg în parc și atât de mult îmi plăcea, încât nu mă mai uitam la ceas. Și la final, vedeam că alergasem 20 de km. Am crezut că a măsurat telefonul greșit, dar așa îmi măsura cam de fiecare dată. Acum 5 ani dacă mă puneai să alerg 2 km credeam că leșin dupa 200 de m. Prin alergat, îți lucrezi rezistența! Iar la alergat este bine să vă mențineți un ritm, astfel încât să nu obosiți. Și respirația trebuie să fie în permanență aceeași.
  4. Alergatul lucrează picioarele, reduce celulita și îți dă o febră musculară tare drăguță la gambe( asta la început).
  5. Când alergi, creierul are tendința să emane mai multe gânduri și energie pozitivă, comparativ cu alte momente. Practic, când alergi, construiești în adevăratul sens al cuvântului o versiune mai bună de a ta.

 

Alergatul este sănătos, este atât de bun! Pentru că lucrează și la nivel fizic, dar și la nivel psihic!

Eu eram foarte slabă când eram mică, sau cum mai spuneau alții ” slăbănoagă”, iar atunci când am început să fac cu adevărat sală( aparate cu greutăți etc), începeam să mă formez așa cum visam! Iar la început, pentru că vedeam rezultate, continuam pentru că voiam să arăt ca x și y, dar nu cu plăcere sinceră. Dar acum, ei bine, merg cu tot dragul și fac cu tot dragul. Nu credeam că poți face sală, pentru că vrei să te și bucuri în același timp. Sună ciudat, dar totul s-a transformat când am început să iubesc ceea ce făceam și să nu mai iubesc rezultatul pe care voiam să îl am. Munca o să vă fie răsplătită, vă spun sigur.

De exemplu, eu pun foarte mult accent pe abdomen, iar la sală fac între 400-800 de abdomene, cam asta e media. Am pătrățele? Am! Se poate mai bine decât atât? Cu siguranță! Niciodată nu am crezut că o să ajung la rezultatul pe care îl am astăzi, pentru că nu vedeam în mine un posibil adevărat candidat la acest stil de viață!

Nu mi-e rușine să vă spun că după sală, destul de rar ce e drept, mai mănânc o pizza cu niște cartofi prăjiți. Mă, dacă mi-e poftă și vreau să mânânc, mânânc și punct. Dar se întâmplă rar, chiar zilele trecute am mâncat, pentru că aveam o poftă teribilă. Dar se evită momente de genul, pentru că după două ore de sală în care ai ars multe calorii și ai muncit, parcă îți pare rău să dai totul pe apa sâmbetei și să mânânci.

Cum lucrez eu la sală?

Indiferent de ce aș lucra la sală, abdomen fac de fiecare dată, iar în săptămânile când am timp, fac o zi extra la sală numai cu exerciții pentru abdomene.

Așadar:

  1. Cardio; lucrat picioare, fund și abdomene; cardio din nou
  2. Cardio; lucrat piept și brațe și abdomene
  3. Cardio; lucrat umeri și spate și abdomene

Mai există combinații pentru lucrat, cum ar fi piept și biceps sau triceps și spate, dar fiecare cum crede de cuviință.

Pentru a avea rezultate pe măsură, recomand să vă faceți un program și să vă țineți de el. Da, dacă intervine ceva sau dacă plecați în vacanță, clar nu asta este problema. Dar să nu spuneți că „mă duc luni la sală și lucrez x”, dar o să amânați pentru ziua următoare și tot așa. Nu! În modul acesta, rezultate nu vor fi! Începutul este greu, dar dacă perseverați, o să fie din ce în ce mai ușor și plăcut!

Am primit multe întrebări cu privire la modul în care îmi fac exercițiile și dacă pot da exemple!

Pentru a înțelege mai bine, o să vă menționez ceva sfaturi pe care eu le-am aplicat și m-au ajutat mai mult decât credeam că o să am nevoie vreodată.

 

Conturi instagram cu exemple de exerciții eficiente, pe care și eu le folosesc:

@caloriestutorial

@fitsensetop

@anjuli_fitforlife

@jvfitness93

@girlaesthetics

@abs

@trainworkout

@get_fit_videos

Ah, încă ceva: nu am pus gura pe nicio proteină sau oricare alt supliment. Nu cred în prafuri. Cred în mișcare și stil de viață cât mai sănătos. Cred în alimentație. Am văzut eu la sală ceva băieți cu pachet de mușchi pe ei, dar când se puneau la un aparat pentru spate, eu făceam cu 55, ei cu 45. Așa că, hai, mai glumim, una alta, dar dacă bag un ac în ei, pocnesc mai ceva ca baloanele =)).

Aveți grijă de corpul vostru, pentru că este un templu sfânt! Cu cât mai puține abateri, pentru că numai așa o să obțineți rezultatele mult dorite!

Dacă aveți alte întrebări sau nelămuriri, nu uitați să le lăsați în comentariu, iar eu voi răspunde asap 🙂

Vă pup și spor!

Spor la sport, că spor la mâncat știu că aveți 😉

 

3 comments

  1. Buna, sunt Alexandra. M.am apucat de o luna de sala si am de unde da jos cei drept. Ce sfaturi imi poti oferi? Fac banda dar nu mai mult de 5 km /h si 30 minute si rest picioare si maini plus 4 ture de cate 10 abdomene.

  2. Bună, sunt Ștefi si am 15 ani. Am 1.57 și 57kg. Nu fac sală, dar fac exerciții acasă.
    Mă consider grasă pentru că majoritatea oamenilor mi-au spus-o. Vreau sa ajung la 52-53 kg. Aveam zile cand ma înfometam dupa ce făceam exerciții pentru că aveam impresia ca ma ingras daca mănânc.
    La pâine am renunțat, nu mănânc absolut deloc.
    Ce exerciții imi recomanzi sa fac si cum sa mănânc?

  3. Buna, sunt Andreea. Nu-mi place foarte mult sa trag la fiare pentru ca eu, castig foarte repede masa musculara dar grasimea o ard foarte lent, mie imi place sa dansez ceea ce fac aproape zilnic. Problema e ca din Septembrie ma voi muta la oras intr-un apartament, pentru ca incep facultatea si acolo nu o sa am unde sa dansez pentru ca o sa am si colega de camera si stau si la etajul 4 din 4 (mi-e frica sa nu-i deranjez cu topaitul meu). La sala, sunt camere sau locuri unde sa se poate exercita dansuri si chestii de genul? Chiar nu vreau sa renunt la dans, e singura activitate fizica care imi place si ma motiveaza sa continui cu sportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!