Cum reușim să fim productivi?

Cineva spunea că ceea ce faci astăzi poate să îmbunătățească ziua de mâine. E greu să fii productiv când te culci târziu sau când te trezești dimineața e încă noapte afară. E greu să vrei să te pui la birou să scrii un referat când pe Netflix a apărut un serial nou. E greu. Dar viața este despre alegeri, indiferent că vorbim despre productivitate sau nu.

Atunci când vremea devine blândă, când soarele se hotărăște să rămână pe la noi eu sunt pregătită de a avea un program foarte bine pus la punct. Până atunci? În timpul iernii? Am un program destul de haotic, somnul nu are aceeași calitate, dimineața nu e la fel de lungă; eu fac parte din categoria persoanelor care sunt dependente de soare, adică sunt productivă pe timp de zi; eu nu pot învăța până la 3 dimineața, în schimb mă pot trezi la 5 dimineața să îmi fac temele. Dar pentru asta am nevoie de lumină, să știu că imediat apare ziua. Așadar, uitați cum iarna îmi încep dimineața la 8:30-9:00 (în medie). Tare fericită sunt că de săptămâna aceasta vremea s-a hotărât să fie mai blândă, iar  dimineața începe pe la 6, deci gata să revin la ciclul meu ideal.

 Prea multe despre mine, hai să vorbim despre productivitate. 

Cum reușim să fim productivi? Scurt și la subiect!

  1. Folosește o AGENDĂ virtuală sau fizică. Un obiect banal ar spune unii, dar atât de important aș spune eu. Acordă fiecărei zile o pagină. Împarte pagina în trei, astfel încât lucrurile pe care le ai de făcut să aparțină unei singure categorii: dimineața, prânz sau seara. Subconștientul se relaxează când observă că lucrurile trebuie luate rând pe rând. Lista nu trebuie să pară infinită sau să nu fie în ordine. Nu! Lucrurile pe care trebuie să le faci într-o zi au locul lor de cinste fie dimineața, fie la prânz, fie seara. După ce împarți ce și cum, focusează-te doar pe taskurile ce trebuie rezolvate în prima parte a zilei. 

Exemplu

Dimineața: Rutina skincare

                   Sală antrenament 

                   De terminat proiectul pentru facultate

                   Răspuns la mailuri și mesaje pentru business

                   Învățat la materia x

Prânz: Ore online

            Masa de prânz

            De organizat un dosar pentru facultate

            Învățat pentru materia x

Seara: O oră relaxare

           Cina

            De citit dintr-o carte

            De scris în agendă lucrurile ce trebuie rezolvate mâine

            Rutina skincare

2. Încearcă să îndeplinești taskul într-o atmosferă plăcută. 

De exemplu, eu nu pot să încep să învăț până nu văd biroul ordonat. Poate subconșientul tău este deranjat de dezordinea creată în cameră, transpune informația în notițele de pe care înveți, după care nu înțelegi informația și subcapitolele acesteia. 

Poate nu te deranjează dezordinea, dar nu suporți liniștea. Încearcă să asculți pe fundal, în surdină, muzică clasică, muzică instrumentală care ajută la puterea de concentrare. 

Ești la sală și tragi de tine să termini antrenamentul? Descarcă un playlist cu muzică ritmată, descarcă un podcast motivațional, așa vei fi dublu productiv.

Ești acasă și nu reușești să înveți tot cursul? Aprinde o lumânare, ridică-te în picioare, învață cu glas tare, ca și cum a-i explica cuiva informația. Fugi de monotonie și mulează-te din mers, astfel încât să dai randament fără încetare.

3. Oferă-ți recompense. 

Îți poți seta alarma la fiecare 50 de minute de învățat, iar în cele 10 minute de pauză asigură-te că faci ceva care te relaxează cu adevărat. Totodată, nu trișa! Pune telefonul la o distanță medie de birou, astfel încât dacă întinzi mâna să nu fie suficient să ajungi la device. Fii responsabil.

După 4 ore de învățat cu cele 10 minute pauză între poți să servești un snack. Asigură-te că îți poți oferi această recompensă doar dacă ai atins targetul de x ore.

4. Creează o rutină care să fie dinamică. 

Pentru a nu te plictisi de rutine oferă fiecărei zile ceva personal, iar acel lucru să se repete săptămânal. De exemplu, marți să fie despre alergat la parc; joi să fie despre ieșit la cafenea cu prietenii sau colegii. Luni este despre învățatul la materia x sau y.

Când încercăm să facem lucrurile deodată totul devine copleșitor, automat ne simțim depășiți. Așa că împarte activitățile pe zile, astfel încât să nu te supere prezența lor.

5. Taie de pe listă lucrurile care au fost realizate cu succes

Poate într-o zi de marți a trebui să te ocupi de prea multe lucruri, unele dintre ele s-au decalat, așadar ai rămas cu două, trei liniuțe nebifate. Nu e tragedie! Notează-le pentru următoarea zi și să le oferi prioritate în măsura în care se poate. Acest procedeu te va ajuta să nu lași nimic nerezolvat.

6. Ora de culcare

Încearcă să dormi minim o oră înainte de 12 noaptea; știu că nu toți își permit două, dar cel puțin trageți de ora 23:00. Un somn de calitate înseamnă o zi de calitate. Cu siguranță faceți singuri diferențele dintre zilele când erați obosiți, deci plin de supărări, copleșiți de taskuri și deloc răbdători versus când erați cu 8 ore de somn la activ, mintea odihnită și extrem de calculați pentru a face față taskurilor.

Somnul este esențial și în perioada examenelor. Veți fi mai productivi dacă mergeți la somn la 22:00 și vă treziți să învățați de la 6 decât să vă culcați la 4 dimineața și să vă treziți la 12 ziua.

4 ore de învățat cu o minte limpede și odihnită fac mai mult decât 6 ore de învățat cu o minte obosită, fără putere de concentrare. De multe ori în cantitate nu regăsim calitate.

7. Alimentația

Alimentele pe care le consumăm ne stimulează sau nu în a fi productivi. Cred că niciodată după ce ați mâncat fast-food ați simțit nevoia sau ați avut dorința de a alerga două ture de parc. 

Încercați să consumați alimente care nu sunt grele stomacului, alimente care oferă nutrienții corespunzători pentru fiecare zi. Nu vă înfometați pentru că apar durerile de cap, stări de nervozitate și anxietate.

În același timp nu mâncați peste măsură pentru că apar stări de somnolență și lenevie. 

Beți apă multă, vorbesc din propria experiență. Apa e sfântă și face minuni.

8. Ține-ți în preajma voastră persoane care vă inspiră, care sunt productive și care nu vă înfluențează negativ. 

Pentru a fi productiv trebuie să apelezi și să fii atent până la cele mai mici detalii. Uneori nu ne iese, este în regulă; important e să revenim pe linia de plutire și să-i dăm bătaie.

Voi ce altfel de metode abordați pentru a fi productivi? Aștept părerile voastre în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!