Dragă studenție…

Mă bucur tare mult că am ocazia din nou să țin legătura cu voi prin blog, mi-a fost dor să scriu, să vă scriu! Sper că sunteți bine și că aveți grijă de voi!

Articolul acesta este dedicat în special noilor studenți care acum pășesc pentru prima oară în amfiteatru, în clasele de seminar. Este un articol scris de un student pentru studenți. Din inimă și cu multă sinceritate. Drag cititor, te-aș îmbrățișa dac-aș putea. Sper să simți căldura următoarelor rânduri.

În primul rând, vreau să te felicit pentru reușită. Poate nu ești în locul unde ți-ai propus, poate aceasta nu a fost prima variantă, dar bravo pentru că ești AICI. Viața ia cele mai frumoase întorsături când abandonăm controlul excesiv și ne bucurăm de lucrurile care vin așa cum vin. Felicitări! Să știi că nici eu nu am ajuns acolo unde mi-am propus. Dar în final s-a adeverit că am ajuns acolo unde trebuia să fiu. Lucrurile nu ies mereu cu vrem noi, dar este în regulă. 

În al doilea rând, sper că ești pregătit să primești un stufos set de sfaturi, experiențe, eventual ia notițe sau salvează linkul, poate ai nevoie să recitești anumite aspecte mai încolo. Voi atinge cât mai multe aspecte ce țin de profesori, ore, facultate, învățat și așa mai departe. Promit că voi fi ordonată în idei, astfel încât să clarific ce e de clarificat, nu să încurc și mai rău. 

Viața de student este frumoasă atâta timp cât construiești și reconstruiești ori de câte ori este nevoie colțul tău. Lucrurile nu ies bine din prima, nici din a doua. De aceea, vei avea experiențe peste experiențe ce te vor învăța ce și cum să fii sau să nu fii. Urmează trei sau patru sau șase ani în care vei evolua, dar vei da și înapoi. Vor fi momente unde vei claca, nu o să vezi scăpare din stres, dar vor fi și multe zile de succes. Studenția este ca un buchet de flori, iar fiecare floare în parte necesită un anumit timp de atenție și îngrijire. Vei învăța mergând de ce ai nevoie mai mult sau mai puțin. La început poate lucrurile vor fi mai grele, dar să știi că timpul le rezolvă pe toate. Ai răbdare! 

Orarul

Mare problemă și cu orarul acesta. Vorbim de o fișă total diferită comparativ cu orarul din liceu. O fișă complicată la prima vedere, dar nu te stresa, vei învăța imediat cum să îl citești. Nu uita că ești în perioada de cunoaștere, apoi urmează perioada de acomodare. Sunt multe materii așa-i? Parcă e prea mult, mediu nou, materii noi, profesori noi. Ei bine, un nou început vine cu de toate. Ia-o ușor!

Materia

Ține-te bine, pentru că impactul va fi mare când vei primi informația la curs. Vei avea de învățat pentru un semestru mult mai mult comparativ cu cantitatea pe care o aveai în liceu. Dar nu te speria, creierul asimilează informația și vei vedea că lucrurile se așaza frumos. Știu că e un sfat așa, mai de tocilar, dar dacă vrei să nu o iei razna în sesiune, dacă vrei să nu plângi din cauza stresului, citește săptămânal materia predată la fiecare materie. Da, ai citit bine! Doar CITIT, nu învățat. Citește cursurile și notițele de la seminarii la final de săptămână sau organizează-te cum îți e mai bine, dar fii sigur că înainte să se predea următorul curs, tu deja să ai citită lecția, cu voce tare acasă. Da, cu vocea tare! Ciudat? Poate, dar subconștientul îți va mulțumi în câteva luni. Ce îți spun acum nu ia mult timp. Fii organizat și vei avea timp de toate. Și de distracție, și de Tik Tok, și de familie sau prieteni. Cheia este organizarea.

Profesori

Ce capitol siropos avem aici. Să știi că indiferent de facultatea la care studiezi vei întâlni profesori buni, răi, dedicați, nepăsători. Sunt și ei tot oameni, unii vin cu frustrările de acasă, alții sunt plictisiți de profesie și nu își dau interesul pe deplin, poate chiar deloc. Dar tu să nu te uiți la ei, tu să te privești pe tine, să te focusezi pe munca ta și să îți construiești potențialul. La început îți recomand să mergi la toate cursurile și seminariile, până când vezi ce și cum e fiecare profesor în parte. La unii profesori prezența chiar contează la examen, la alții deloc, iar alții îți vor vinde gogoși, iar la examen vei vedea că, Marcel care a lipsit tot semestrul ia 9, iar tu 8, deși tu ai prezență iar informația din examen e la fel ca a lui Marcel. La facultate vei învăța și faptul că viața-i nedreaptă, dar te vei obișnui. Nu te stresa, e loc pentru toată lumea. Oferă respect în dreapta și în stânga, dar nu te lăsa luat peste picior. Unii profesori nu au educație. Nu îndura, pentru că de asta sistemul nu se schimbă. Pentru că lăsăm să treacă cu vederea anumite erori sau nedreptăți. Ascultă bine, fii atent la curs și seminar, asta îți va salva timp. Dacă te concentrezi suficient la ore, acasă informația repetată se va lega mult mai bine și vei face conexiuni lejere. 

Materiale

Nu cumpăra în niciun caz cărți la materiile tranzit. Când zic materii tranzit, mă refer la cele pe care le studiezi un semestru. Poți întreba colegii din anii mai mari dacă au PDF-uri, dacă au cursuri sau chiar cărți xeroxate, nu de alta, dar salvezi bani. Mulți! Deși unii profesori vor veni cu poezia “trebuie să îmi cumpărați cartea, acolo e tot ce trebuie pentru examen”, tu să nu cumperi decât după ce ai vorbit cu cineva din anul 2 și îți spune cum stau lucrurile pe bune. Cumpără materiale, culegeri, cărți etc. doar la materii importante și de durată, sau acolo unde examenul este greu și stufos. Ideea este următoarea: întreabă, investighează materia și profesorul, după care vezi ce faci. Mai e și ideea să cumperi cărți de la studenții mai mari. Eu am cumpărat în anul 1 o carte care era la mâna a patra. Era ediție mai veche, deși profesorul ne spunea că ultima ediție e bună. Dar nu pica în plasă, rareori se întâmplă să fie informații multe noi în ultimul volum apărut. Desigur, acum te raportezi și tu la domeniul pe care îl studiezi. Poți proceda la fel și cu acele materii importante/foarte importante.

Colegi

La fel ca în liceu, vei fi înconjurat de tot felul de oameni. Unii tare blânzi și sinceri, alții vicleni și răutăcioși; alții care vor doar să frunzărească prin facultate, alții care își dau silința să fie cât mai buni și să învețe. Eu doar prezint câteva categorii, nu arăt cu degetul pe nimeni. Îți spun doar atât: Contează cu cine stai. Dacă faci facultatea doar pentru ca să fie făcută, normal că nu îți vei bate capul și vei fi prieten cu persoanele care fac același lucru. 

Dacă vrei să înveți, să încerci să ai note bune și să fii inspirat, atunci vei sta alături de oamenii de la care ai ce învăța; vei avea lângă tine oameni care te motivează și care te determină să ții ștafeta sus. Tu alegi! Unii vor profita de tine și de bunătatea ta, poate și tu vei profita de alții. Eu îți spun să fii bun cât cuprinde, dar să nu te lași călcat în picioare sau să fii luat de prost. Nu e benefic sănătății tale mintale. Totul trebuie să fie în echilibru.  Ai grijă de cei din jurul tău, dar ai grijă și de tine.

Timp liber

La început e normal ca lucrurile să fie un haos total, acomodarea chiar durează. Totul e nou, dacă mai dormi și prost clar urmează zile de coșmar. Asigură-te că faci câte ceva ce contribuie la creșterea și întreținerea dopaminei și serotoninei. Nu te închide. Ești introvertit? Ok, ieși singur în parc, dar ieși. Nu sta doar în casă. Viața nu e doar în jurul orelor de școală. E mai mult decât atât.

Alege-ți o activitate care să te ajute să eliberezi stresul, fie că vorbim de un film sau o cină în oraș. 

Alege-ți o activitate care să îți mențină sănătatea psihică, iar aici clar recomand sportul, fie vorbim de alergat, sală de fitness, pilates etc. 

Așteptări

Știu cum e să îți setezi anumite ținte, iar ulterior să nu ajungi la ele. Primul an de facultate e greu, pentru că orice început vine cu un amalgam de episoade. Important e să nu te compari cu alții, pentru că fiecare reacționează diferit la schimbare. Prima sesiune nu se uită niciodată, primul examen, prima restanță îți vor rămâne întipărite în minte. Nu uita că totul e posibil cu răbdare, credință și muncă. Îți doresc mult succes în această minunată perioadă în care ai intrat! E un timp în care te vei transforma radical. Începi facultatea adolescent, o termini în calitate de adult. Anii aceștia sunt despre și pentru tine. Spor la învățat!

p.s.: dacă nu am atins vreun subiect și aveți nevoie de ajutor, let me know. Îmi puteți scrie fie aici, fie pe Instagram în mesaj. 

Xoxo,

Deni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!