Sfaturi dermatologice- partea I

Bună, dragilor! Sper că sunteți bine, sănătoși și optimiști 🙂 După cum v-am promis, acest articol este diferit, încadrându-se la rubrica Lifestyle- Skin care.

În urmă cu puțin timp v-am întrebat pe Instagram ce probleme doriți să clarificați cu privire la ten și nu numai. Pentru a oferi răspunsuri corecte și clare, pe înțelesul vostru, am apelat la ajutorul Gabrielei Bud, medic rezident Dermatolog.

Gabriela a selectat din întrebările/curiozitățile/ nelămuririle scrise de voi și v-a oferit răspunsuri. Să începem!

Uleiuri esențiale pentru acnee, o variantă înțeleaptă?

O greșeală pe care am întâlnit-o frecvent este aplicarea uleiurilor esențiale pentru a usca coșurile. Însă fiind extrem de concentrate, ard pielea lăsând în urmă ciciatrici hiperpigmentate. Nu este recomandat să aplicăm uleiuri esențiale pe ten. De asemenea, uleiurile esențiale în produsele cosmetice pot irita și sensibiliza tenul.

Sunt uleiurile naturale bune pentru ten?

Nu tot ce e natural este benefic pentru ten. Majoritatea uleiurilor blochează porii și astfel produc pori dilatați, puncte negre, puncte albe și coșuri. Uleiul de cocos este cel mai comedogenic ulei, adică are cel mai risc de a ne bloca porii și din păcate este și cel mai frecvent utilizat la nivelul tenului pentru că este natural și ieftin.

De la ce vârsta ar trebui să folosim ser?

Depinde de ser și de nevoile tenului. Tratamentele antiacneice se pot introduce și în adolescență dacă este cazul dar doar la recomandarea medicului. Ulterior după 20 de ani putem să ne gândim să introducem un ser în ser în rutină, în funcție de nevoile tenului. Serul cu acid hialuronic are efect predominant hidratant, serul cu vitamina C are efect antioxidant, serul cu niacinamidă are efect antiinflamator, antipigmentări. Este suficient un singur ser per rutină, less is more.

Poți să ne spui despre exfolierea tenului?

Exfolierea tenului poate fi de mai multe tipuri. Exfolierea mecanică cu scruburi poate fi agresivă, trebuie să alegi produse cu particule fine. uniforme, care sunt blânde cu tenul tău prin microdermabraziune care se realizează la cabinet o dată pe lună. Exfolierea chimică se realizează cu ajutorul acizilor pe care putem să îi utilizăm acasă în concentrații mai mici (există produse pentru utilizare o singură dată pe săptămână, iar altele cu concentrații și mai mici care se utilizează de 2-3 ori pe săptămână. Exfolierea chimică se poate realiza și profesional, în concentrații mai mari, așa numitele peeling-uri chimice, care se realizează la cabinet, aproximativ o dată pe lună.

Coșurile apar și din cauza alimentației?

Studiile în ce privește legătura dintre acnee și alimentație sunt destul de contradictorii deoarece fiecare organism reacționează diferit. Însă se pare că la anumite persoane există o legătură importantă între laptele de vacă degresat și alimente cu indice glicemic crescut( de exemplu).

Produse pentru vergeturi in timpul sarcinii

Predispoziția la vergeturi este transmisă genetic. Este important să prevenim apariția vergeturilor. Conform studiilor de specialitate cel mai eficient este masajul pielii cu diferite uleiuri de masaj antivergeturi pe care le găsim în farmacii. Masaj zilnic de mai multe ori pe zi. Odată apărute vergeturile, laserul s-a dovedit cel mai eficient în tratamentul lor.

Spf trebuie folosit zilnic chiar si cand stam acasă?

Da, dacă ne dorim o protecție de și față de razele UVA care trec prin geam și care sunt responsabile de fotoîmbătrânirea tenului (riduri și pete pigmentare)

Produse pentru pete post-acneice

Petele post-acneice reprezintă cicatrici. Este important în primul rând să le prevenim prin a nu traumatiza leziunile de acnee (nu stoarcem coșurile) și utilizarea protecției solare. Ingrediente utile pentru diminuarea acestor cicatrici sunt retinoizii, acizii exfolianți (AHA, BHA), acid tranexamic, alfa arbutin si multe altele. Însă efectele produselor cosmetice se văd în timp îndelungat în funcție de severitatea cicatricilor și de răspunsul tenului. În multe cazuri procedurile medicale pot aduce rezultate mai rapide și mai considerabile, proceduri precum: peeling chimic, microneedling, laser CO2.

Remedii pentru cearcăne

Se pot încerca produse cosmetice anticearcăn însă rezultatele sunt, din păcate, foarte limitate. În cazul cearcănelor cu denivelare, cu șanț, cea mai eficientă soluție este umplerea acelui șanț cu acid hialuronic sau alt filler prin injectare. În cazul cearcănelor cu pigmentări maronii cea mai utilă soluție este peelingul chimic sau mezoterapia cu substanțe depigmentante. Iar în cazul cearcănelor violacee, cea mai bună soluție este laserul vascular.

Argila este bună pentru ten?

Argila este utilă pentru tenul mixt, gras. Pentru tenul uscat nu e recomandată deoarece poate usca și mai mult. Se folosește maxim o dată pe săptămână pe tenul curat, nu mai mult de 15 minute și este foarte important să o clatim bine de pe ten. Restule de argilă care rămân pe ten pot irita și usca tenul.

După fiecare epilare rămân puncte roșii; ce pot face?

Metodele de epilare prin smulgerea firelor de păr cauzează cel mai frecvent această problemă. Cea mai eficientă soluție în acest caz este epilarea definitivă cu laser sau IPL.

Fondul de ten influențează acneea?

Putem să purtăm fond de ten dacă suferim de acnee, nu fondul de ten este cauza acneei. Însă este important să nu utilizăm un fond de ten uleios și este esențial seara să îl demachiem complet. Resturile de fond de ten care nu au fost îndepărtate, pot bloca porii, fapt ce duce la apariția leziunilor de acnee la persoanele predispuse.

Ten cuperozic?

În primul rând este important un consult medical de specialitate. Anumite tipuri de ten cuperozic necesită tratament medicamentos, nu doar cosmetic. Pentru tenul cuperozic este esențială protecția solară, roșeața se agravează prin expunerea neprotejată la soare. De asemenea, este important să utilizăm produse blănde, pentru ten sensibil care nu conțin alcool denaturat, parfumuri, uleiuri esențiale parfumante. Ingrediente din produsele cosmetice care fac bine tenului cuperozic: niacinamidă, acid azelaic.

Are ceva dacă pensezi părul de la nivelul unei alunițe?

Nu, este un mit destul de răspândit faptul că nu ai voie să te atingi de firele de păr de la nivelul unei alunițe, dar nu se întâmplă nimic dacă faci asta, nu crește riscul de apariție a cancerului de piele. Riscul de apariție a cancerului de piele crește cu expunerea prelungită și neprotejată la soare, arusurile solare și frecventarea saloanelor de bronzat (solare).

Care sunt etapele skincare?

Etapele unei rutine corecte sunt curățarea, serul sau tramentul pentru ten, crema hidratantă, iar dimineața protecția solară ca ultim pas. Curățarea să fie una adecvată tipului de ten, dacă este vorba de un ten mai încărcat putem opta pentru curățare dublă: apă micelară+gel de curățare sau ulei/balsam demachiant + gel de curățare. Se recomandă un singur ser la o rutină, adecvat nevoilor tenului, de exemplu serul cu acidul hialuronic este hidratant. Crema hidratantă să fie una potrivită tenului: dacă este ten sensibil vom alege un produs fără parfum, fără alcool denaturat. Protecția solară este esențială pentru prevenția cancerelor de piele și a fotoîmbătrânirii tenului.

Sper că acest articol v-a răspuns la o parte din întrebări! Îi mulțumesc mult Gabrielei pentru implicare și ajutor! Contentul ei de pe Instagram este super interactiv și educativ, oferă tips and tricks în domeniul dermatologiei. Nu uitați de follow la contul ei, click aici.

Aștept în comentarii întrebările voastre raportate la același subiect și, de ce nu, să-mi împărtășiți idei despre posibili invitați speciali pentru următoarele articole!

Vă îmbrățișez!

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!