Duet: Florenta si Roma

Anul acesta, cu ocazia zilei mele de naștere, am hotărât să plec departe și să sărbătoresc la Roma și Florența cu verișorii mei.

Hai direct la subiect!

Prima oprire a fost Florența, unde am stat două zile. Clar trebuie să mă reîntorc, pentru că nu am vizitat tot ce mi-am propus, mai ales că Luni a plouat.

Am achiziționat un ghid la recomandarea verișoarei mele, Monica, care ne-a ajutat mai mult decât ne-am fi așteptat( pe mine și pe Andreea, verișoara cu care urma să merg și la Roma). Astfel, dacă vă plănuiți o vacanță ORIUNDE, cartea de la Lonely Planet va fi prietena voastră cea mai bună. Aveam impresia că o voi cumpăra degeaba, ai spune că poți citi despre atracții pe net, iar restaurantele să le găsești pe TripAdivsor or whatever. DAR aici este partea cea mai faină: 

-cartea este scrisă de localnicii fiecărui oraș

-îți poți planifica ziua de vizitat după carte pentru că îți spune ce este principal și ce nu este principal, îți spune că poți lua o pauza în locul y dacă ai poftă de z sau dacă ai poftă de x. Îți recomandă localuri pentru orice buget și pentru orice zonă prin care ești. Noi am făcut totul după carte și nu am regretat nicio secundă: am mâncat în locuri cu preparate excepționale, deserturi pe care le-ai fi luat și acasă( la propriu), tricks and tips despre atracții( la ce ore să vizitezi să eviți aglomerația, ce să știi înainte să ajungi acolo ș.a.m.d.). Mult prea faină cartea. 

Prima zi în Florența a fost obositoare, dar de vis. Am luat trenul din Roma, iar într-o oră și jumătate am ajuns la destinație. Toată după-amiaza am petrecut-o plimbându-ne prin centru, pe străduțe atât de înguste, dar pe-atât de faine( arhitectură și culoare multă). Pentru că timpul a fost destul de înaintat în acea duminică, am hotărât să vizităm ce putem pe afară, iar vizitatul înăuntru aveam să îl facem luni.

Arhitectura și nuanțele Domului Santa Maria del Fiore este de-a dreptul spectaculos. Tot încercam să-l prind perfect în poză, dar nu se compara cu realitatea. Deja îmi imaginam cum ar fi să mă bucur de acest tablou la 7 dimineața iarna, când soarele iese greu printre nori și în jur să fie liniște, niciun zumzet. Cum ar fi?

A urmat mersul pe jos pâna la Piazza Santa Croce, unde a avut loc reuniunea de verișori. După zeci de poze și râsete grozave am luat-o din nou la pas spre Piazzale Michelangelo, unde ne-am bucurat de un apus de-a dreptul pictat. Lângă soarele care se lăsa ușor, ușor, aveai priveliște panoramică asupra întregului oraș. De vis! A meritat fiecare pas până acolo, chiar dacă eram obosiți.

În drumul spre acest “platou” am colindat strada Leon Nero, unde era multă lume, dar culmea, liniște. 

Partea preferată a mea( pentru că îmi era foameeee răuuu) a fost când am luat mașina și am pornit la drum spre Il Mercato Centrale di Firenze. Un etaj întreg cu multe buticuri/ mini-restaurante cu mâncare de tot felul. A fost o alegere perfectă, pentru că aveai din ce să îți alegi: de la paste, pizza, cărnăraie multă pentru cei interesați, preparate cu specific chinezesc, până la salate de fructe, burgeri, multe brânzeturi și lista continuă. Am optat pentru un local vegetarian, unde am mâncat un burger foarte bun

În a doua zi norocul a fost departe de noi. Toată ziua a plouat ușor, așa că ne-am plimbat de colo până colo cu umbrele. Ne-am pus de dimineață la o coadă nu prea mare, la intrarea pentru Santa Maria Del Fiore. Interiorul are farmecul lui, dar cu siguranță exteriorul este cel mai frumos. Pentru că este unic. A urmat muzeul, apoi m urcat în turn pe niște scări groaznice. Dar ghiciți ce? A meritat fiecare pas în parte. Peisajul, fie el mai întunecat din cauza soarelui inexistent, tot îți transmitea un vibe de liniște.

La prânz ne-am luat ceva absolut delicios de la All antico Vinaio. Într-o schiacciata proaspătă ți se puneau diferite ingrediente( îți puteai alege orice dorești). A fost de-a dreptul “prea bună, prea ca la țară”. NEAPARAT SĂ MÂNCAȚI ACOLO. Am stat la coadă cam 15-20 de minute.

Seara am mâncat paste și pizza de la Buoneria. Alt local la care trebuie să ajungeți!!!

A doua oprire( și ultima) a fost Roma. Am ajuns cu trenul dimineață, iar după ce ne-am lăsat bagajele la hotel am căutat un loc unde să servim prânzul. Strada se numea Monti, dar din nefericire am uitat să notez numele restaurantului.

Prima locație: Piazza di Spagna. Aveam poftă de ceva dulce, așa că am căutat să vedem ce ne recomandă cartea. Ne aflam la 10 pași de POMPI, un local unde am mâncat cel mai bun tiramisu ever. Aveau diferite sortimente și arome.

Ne-am plimbat prin Piazza Navona, Piazza del Popolo, urmând ca aproape de apus să fim la Colosseum. Am luat o pizza la pachet, ne-am întors la minunatul punct istoric și am încheiat seara cum se cuvine. 

Următoarea dimineață am fost  de la ora 7 la Fontana di Trevi, unde ghiciți ce? Erau deja peste 30 de oameni. Noi credeam că vom prinde liber. Credeam..

Înainte să continuăm călătoria, am savurat un croissant și o ciocolată caldă la un local de pe străduța care duce spre fântână.

Jumătate din zi am colindat Vaticanul( Muzeele, Capela Sixtină. Fain, dar nu wow. Un cuvânt să descrie perfect interiorul: opulență cât cuprinde.

Seara ne-am întors în Roma și am mâncat o porție genială de paste. Restaurantul se afla în Piața di Campo Dei Fiori. Desigur că am trecut și pe la Gelateria del Teatro, unde am fost servite de către un moldovean( cea mai bună gelaterie din Roma)

Panteonul a fost o locație interesantă pentru o ședință foto nocturnă, haha. Oricum, realizezi când te uiți cu ochii-n jur că acolo este mama Istoriei. Tot îți vin întrebări, precum “cum era atunci..? Cum era dacă…?”

Dimineața următoare am vizitat în interior Colosseumul, urmând să servim prânzul la Cafe Cafe unde am mâncat sănătos și gustos. Localul este intim, cam cu vreo 7-8 mese. Noi am mers după carte, am vizitat localurile în funcție de zona în care ne aflam și nu am fost dezamăgite deloc. 

Am vizitat și Biserica Sant Ignazio, unde am stat câteva minute și ne-am minunat de elementele și detaliile arhitecturale. A urmat scurta oprire la Sant Eustachio, iar apoi la Forumul Roman și Palatino.

Am încheiat seara la Hostaria Romana( mâncarea e the best), unde am servit din nou paste, nimic nou:))

Nu recomand tiramisul de acolo! 

Dimineața următoare mă uitam prin poze, în timp ce zburam spre casă. A fost obositor, dar tare fain. Italia e aventură, distracție și multă istorie. Dacă aveți întrebări, let me know! Aici sau pe instagram!

În concluzie, aș dori să vă reamintesc că Lonely Planet va fi esențială în orice călătorie de acum încolo, pentru că este ghidul perfect, fie că vorbim de vizitat sau mâncat:)). 

Să nu vă temeți că o să vă îngrășați din cauza pastelor, dulciurilor sau pizzelor. O să mergeți mult pe jos( noi aproximativ 15 km/zi).

V-am pupat!

2 comments

  1. Toate pozele sunt umitoare! Ma bucur ca ai reușit sa te îți petreci ziua de naștere într-un loc atât de frumos! Voiam să te intreb cu ce reușești sa surprinzi pozele atat de bine? Și cu ce le editezi, dacă le editezi, sau doar le faci cu aparatul foto si ajustezi cate ceva. As fi fericită sa aflu detalii. Și legat de Roma, încă nu am reușit sa ajung în această capitală frumoasa, dar sper ca intr-o bună zi mi se va indeplini dorința. Și voi respecta îndrumarea ta legat de carte❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!