Jurnalul Annei Frank

M-am gândit să vă împărtășesc ceva păreri și cuvinte despre o carte dragă mie, și anume Jurnalul Annei Frank.

Înainte să vă spun motivul pentru care AR TREBUI SĂ CITIȚI această minunată carte, o să spun câteva lucruri despre Anna, carte ș.a.m.d.

.

Dacă nu greșesc, această carte mi-a fost recomandată de verișoara mea, Andreea. Am citit-o în urmă cu ani buni, dar o iubesc poate chiar mai mult acum.  Ajungem și la „De ce?”

În această carte este vorba, desigur, de Anna Frank și  famlia ei, împreună fiind nevoiți să se ascundă doi ani la rând, de teama deportării în lagăr.  Aceștia se ascundeau în așa-zisă Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul  ocupat de germani.

Deși avea 13 ani când a intrat în această Anexă, iar copilăria i-a fost răpită, Anna reușește să transmită emoție prin fiecare cuvânt, reușește să spună adevărul crunt fără a se complica, fără a cauta scuze sau mijloace diverse. Anna, pentru mine, este un model! O să fie și pentru voi! O să vedeți!

Se numește Jurnalul Annei Frank, deoarece ea nota anumite întâmplări din jurul ei în -KITTY-, un caiet care a căpătat nume datorită ei. Iar acest Kitty a devenit un jurnal tulburător, deoarece prezintă din perspectiva unui copil o serie de etape și de clipe pline  de groază sau de teamă, clipe suportate de evrei.

De ce să citești această carte?

1. Anna Frank este personajul în propria poveste crudă. Eu la 13 ani petreceam timp pe afară mergând cu rolele, mă jucam cu păpușile, jucam șotron, lista e atât de lungă.. Iar Anna…Ce făcea Anna? La doar 13 ani a stat închisă între niște pereți, în niște condiții pe care nu i le doresc nimănui, iar sinceritatea  cu care ea notează aceste lucruri îți reamintește  cât de binecuvântat ești.

2. Citate peste citate. Paragrafe, fraze sau propoziții! Multe dintre acestea îți aduc în fața ochilor cuvinte atât de frumoase, majoritatea fiind conturate de o realitate tristă. Și nu sunt citate pe care le întâlnești oriunde, în orice carte. Sunt deosebite, diferite. Sunt citate pe care le întipărești în minte fără să vrei, poate, și cumva ele te pun pe gânduri.

3. Dacă ești pasionat de istorie, în special de cel de-al Doilea Război Mondial, este o carte mai mult ca perfectă. Această fetiță a devenit numele, chipul și vocea acestui mare eveniment istoric. Cuprinde în însemnările ei-nu întotdeauna zilnice- cuvinte simple, în spatele cărora se află  terifiantul nazism, care produce victime peste victime.

4. Îmi place să citesc romane, trilogii, cărți care mă marchează-în sens pozitiv-, îmi oferă învățături frumoase, dar mă lasă și un pic în aer, cu întrebări pe care mi le pun, iar cartea nu are răspuns la ele. Am citit-o într-o zi și jumătate. Iar după ce am terminat-o am plâns..am plâns atât de mult, pentru că este un final cutremurător.

Sunt mai multe motive de menționat, dar mi-am dat seama că o să vă menționez prea multe detalii, pe care merită să le descoperiți doar citind.

Citire plăcută! Aștept părerile voastre în comentarii 🙂

p.s.: vă las mai jos unele citate care mi-au intrat în suflet. Le-am căutat chiar acum în carte, le-am ales pe cele care nu dau vreun spoiler nevinovat.

” Singurul lucru care mă distrage de la toate astea e învățatul, iar asta fac din plin.”

” Uneori cred că Dumnezeu vrea să mă pună la încercare, acum și în viitor. Trebuie să devin mai bună singură, fără exemple și fără discursuri, asta pentru ca mai târziu să fiu cât mai puternică.”

” N-aș ști să-ți spun cum mă simt. În anumite momente mi-e dor de liniște, în altele de un pic de amuzament. Aici ne-am pierdut obiceiul de a râde, de a râde așa, de-adevăratelea, până nu mai puteam.”

” Mai târziu mi-am recăpătat speranța și m-am simțit iar plină de așteptări, în timp ce înlăuntrul meu lacrimile continuau să curgă.”

 

 

4 comments

  1. Îmi doream de atât de mult timp să citesc cartea asta. Nu îmi vine a crede că o recomanzi. Încep să mă încred din ce în ce mai mult în gusturile tale. Cred că a existat un moment săptămânile astea în care mi te-am ales unul dintre modelele de urmat si apreciat. Îti mulțumesc că mă faci să îmi doresc să îmi perfecționez lumea interioară. Eşti minunată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!