#stamacasa


#Stăm acasa, așa că avem nevoie de idei pentru a ieși din monotonie. Poate avem zile când ne aflăm în dispoziția necesara pentru a citi cărți de istorie, altele în care vrem doar să lenevim, să urmărim un film ușor sau unul psihologic, să ne pună mintea la lucru. Zile și zile…

Nu știu cum merge la voi izolarea, dar la mine merge bine. Sper că sunteți sănătoși, apropo! Să vă spălați pe mâini!

Sunt ocupată cu orele online, dar tot e rău, pentru că indiferent de ce aleg să fac, fac în casă. Afară nu e mereu vreme bună, am avut vreo 4 anotimpuri săptămâna aceasta. Mă culc pe vară și mă trezesc pe iarnă. Am noroc, stau la curte, iar când soarele a fost blând cu noi, m-am asigurat că petrec tot timpul în aer liber.

Hai să trecem la subiect! Îți las idei mai jos pentru #stămacasă.

 1. CĂRȚI
 2. FILME
 3. SERIALE

1. Poate vei spune că ești genul de persoană care preferă filmele, dar până la urmă te saturi și de ele, nu? Simți nevoia să schimbi “aerul”, așa că îți las aici câteva titluri. Le poți citi virtual pe aplicații precum Scribd, Wattpad sau le achiziționezi online. Să înceapă recomandările: Jurnale/Biografii/Memorii:

 • Jurnalul Annei Frank: 

 Impreuna cu familia ei si alti cunoscuti evrei, Anne a stat ascunsa timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportarii in lagar, in asa-numita Anexa a sediului firmei patronate de tatal sau, in Amsterdamul ocupat de germani.Avea 13 ani cand a intrat in Anexa. A tinut aici un jurnal (inceput anterior, in 12 iunie 1942), devenind la un moment dat constienta ca el va reprezenta un document important dupa ce razboiul se va sfarsi. In 4 august 1944, asadar nu mult dupa debarcarea Aliatilor in Normandia, cand finalul recluziunii parea foarte aproape, Anne si ceilalti sapte locatari ai Anexei sunt arestati si mai tarziu deportati cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu exceptia lui Otto Frank, toti vor muri. Anne si sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen in februarie sau martie 1945. Eliberat din lagarul de la Auschwitz, tatal Annei va publica si va face cunoscut in toata lumea jurnalul fiicei sale.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este res_703c047e03153bfcaece01ffd08f4201_full.jpg
 • Nikolas Tesla- Invențiile mele:

Într-o relatare concisa, dar fascinanta, fizicianul Tesla impartaseste intamplari cu totul neobisnuite din copilaria si tineretea sa, isi schiteaza metoda de lucru si modul in care psihicul lui remarcabil parcurgea drumul catre idei revolutionare. Aplecarea sa catre fizica si spiritul inventiv l-au ajutat de multe ori sa scape din situatii primejdioase si au castigat respectul celor alaturi de care lucra.

In acest volum autobiografic nu numai ca sunt punctate momentele capitale ale vietii si carierei acestui inventator stralucit, dar avem acces si la perspectiva lui Tesla asupra vietii, societatii si conflictelor mondiale al caror martor a fost.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este res_d0f3c32c22c97f56363d5cacdf542a2c_full-1024x1024.jpg
 • Povestea mea- Michelle Obama

Descrie cu sinceritate desavarsita si cu o inteligenta vie reusitele si dezamagirile, atat din plan public, cat si din cel personal, relatandu-si povestea asa cum a trait-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte si asa cum doreste ea. Plina de caldura, de intelepciune si de revelatii, Povestea mea este o insumare neobisnuit de intima ce vine din partea unei femei inimoase si plina de caracter, care a sfidat necontenit asteptarile, si a carei poveste ne inspira.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este res_05184b8c3028f0051f859bbe7202b642_full-1024x1024.jpg
 • Drumul către libertate. Yeonmi Park( fantastică această carte)

O copilărie tulbure. În Coreea de Nord nimic nu e roz. Iar ca să fii liber, trebuie să riști. Yeonmi vorbește despre “Iubitul Conducător” care distruge familii prin foamete, moarte și cruzime. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este res_a5bbfcc3591a774230654845bb305f83_full.jpg

Creștine:

 • Tragedia Veacurilor- Ellen White

Volumul prezintă istoria bisericii creștine, principiile și faptele care vor influența mersul lumii și evenimentele viitoare. Perfectă pentru a înțelege despre dreptatea și iubirea Lui Dumnezeu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 2711_r-698x1024.jpg
 • Acres of diamonds. Discovering Gods best right where you are- Jentezen Franklin

Este o carte în engleză, după cum sugerează și titlul. O puteți citi și online, în România nu se livrează. Este perfectă pentru a-i da citire atunci când îți pui întrebări cu privire la viitorul tău și ceea ce poți face cu viața ta. Eu, tânăr adult fiind, mi-am pus mereu semne de întrebare dacă m-aș descurca să realizez anumite lucruri, îndoindu-mă de mine și poate chiar de Dumnezeu, respectiv de faptul că El este mereu în control. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 81CFuLkzllL-685x1024.jpg
 • The Fearless Life- Jentezen Franklin

Cartea abordează fricile cu care oamenii se confruntă de obicei. E pansament pentru suflet, te calmează și te ajută să înțelegi mai bine niște pasaje biblice.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 20972658._UY630_SR1200630_-1024x538.jpg
 • Minte, caracter și personalitate( ambele volume)- Ellen White

Probabil printre cele mai educative cărți, tratează subiecte sensibile, perfect abordate pentru cei tineri, dar și pentru părinți. De la atmosfera din cămin și școală, până la iubire și sexualitate și pericolele adolescentine. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 2669_r-698x1024.jpg
 • Biblia- Psalmi și Proverbe
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este biblia-in-versuri-1.jpg

Psihologie/ Dezvoltare personala

 • Asumă-ți riscul- Ben Carson

Cartea te învață ceva extraordinar: pentru a obține mari succese în viață, trebuie să fii expert în asumarea de riscuri calculate. Această carte se încadrează în mai multe categorii. Cuprinde o biografie, o carieră, o viață de om..Cuprinde relația pe care Ben Carson o are cu Dumnezeu. Această carte e cu adevărat una plină de învățături. O recomand cu toată căldura.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este res_fe98ba734ef8a9633548ee124cca05ae_full.jpg
 • Schimbând gândirea, îți schimbi viața- Brian Tracy.

În această carte, autorul se axează pe importanța fixării scopurilor, pe disciplina gândirii și pe dorința de a reuși în pofida oricărui obstacol. O carte care se citește ușor, necesită totuși atenție, iar mai presus de toate, te învață foarte multe. Am citit-o în perioada liceului. Nu se abate de la subiectul fiecărui capitol tratat. E sistematică, deci e ceea ce îți trebuie.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 300x300.jpg
 • Spune „pot” și vei putea!- Norman Vincet Peale

O carte pe care am citit-o tot în perioada liceului. Nu am fost de acord cu toate subiectele tratate, dar cu unele am rezonat pe deplin, m-am regăsit, iar ulterior, am reușit să gestionez anumite lucruri mult mai bine. Cred că aș putea să fac un rezumat din câteva cuvinte: ești ceea ce gândești. Alimentează-ți mintea cu cuvinte frumoase, așa cum îți uzi florile cu apă, și nu cu otravă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este res_a1e252dd3fcb33ae8b11a2049c822452_full-1024x1024.jpg
 • Limbajul trupului- Tonya Reiman

Te ajută, îmtr-o oarecare măsură, să înțelegi mesajele nonverbale pe care interlocutorii vi le transmit. Este o carte esențială dacă doriți să aprofundați cărți și studii cu privire la limbajul nonverbal. Această carte este introducerea de care aveți nevoie. Iubesc această carte!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este res_453eb24391b27a5bc7926f936884c793_full.jpg

Romane

 • La această categorie voi aminti doar autoarea mea preferată de romane polițiste. Dacă nu ați citit nicio carte scrisă de Agatha Christie, vă recomand să începeți cu „Zece negri mititei”, ” O crimă anunțată”, „Moarte pe Nil”.

Agatha trebuie citită încontinuu, fără pauze de zile, pentru că vei uita detalii. De obicei, eu citesc un roman de al ei atunci când am minim 5-6 ore libere. Majoritatea persoanelor care sunt fani Agatha Christie știu că te apuci la 12 de carte și o termini seara, haha. Foarte rar mi s-a întâmplat să continui romanul următoarea zi. Cărțile sunt de „buzunar”, nu mari, deci citirea e ușoară. Aveți grijă că sunt multe detalii, să vă odihniți înainte. E un fel de „escape room”, dar carte:)

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 9786066094191-2588271.jpg

2. Mai demult am scris un articol cu și despre filme, astfel, cele menționate acolo nu vor fi rescrise aici. Am pregătit și aici câteva categorii pentru voi.

Categoria cel mai mult iubită de către mine sunt cele bazate pe fapte reale.

 • Fără armă în linia întâi.

Un film extraordinar, cu o poveste care te lasă fără cuvinte. Am văzut filmul în cinema, m-a surprins plăcut. E despre credințe, prietenii, luptă, război. E despre puterea de a face bine în orice moment cu un singur instrument: credință și dragoste. Îl găsiți și ne Netflix sub denumirea de Hacksaw Ridge.

Filmul prezintă experiențele lui Desmond Doss care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a înrolat ca medic necombatant în armataSUA, refuzând să poarte armă datorită convingerilor sale ca adventist; acesta a salvat numerosi soldati de la moarte în Bătălia de la Okinawa din 1945.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este hacksaw-ridge-560247l-600x0-w-81b501e9.jpg
 • Hotel Rwanda

Acţiunea se desfăşoară în Rwanda aniilor ’80, când ţara este zguduită de războiul civil dintre populaţia majoritară Hutu care porneşte un adevărat genocid împotriva minorităţii Tutsi. Paul Rusesabagina, directorul unui hotel, este Hutu, iar soţia sa Tatiana este Tutsi. El este în permanenţă şicanat de către extremiştii Hutu pentru mariajul său. Când violenţele etnice degenerează în război civil, Paul Rusesabagina începe să ia partea celor oprimaţi şi reuşeşte să adăpostească peste o mie de refugiaţi ameninţaţi cu moartea.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este MV5BZGJjYmIzZmQtNWE4Yy00ZGVmLWJkZGEtMzUzNmQ4ZWFlMjRhXkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_-694x1024.jpg
 • Lista lui Schindler

Lista lui Schindler este un film american din 1993 despre Oskar Schindler, un afacerist german care salvează viața a peste o mie de evrei de origine poloneză în timpul Holocaustului angajându-i în fabricile sale. O poveste emoționantă, o realitate cruntă. Un final fericit, așa cum a permis realitatea de atunci.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este schindlers-list-300990l-0x640-h-1803982b.jpg
 • Rețeaua de socializare

Rețeaua de socializare (englezăThe Social Network) este un film biografic, dramă din 2010 regizat de David Fincher și avându-l ca scenarist pe Aaron Sorkin. Adaptat după cartea din 2009 a lui Ben MezrichThe Accidental Billionaires, filmul surprinde momentele fondării site-ului Facebook și procesele care au urmat după.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este the-social-network-609355l-718x1024.jpg
 • Invincibilii

În urma unui teribil accident cu parapanta, Philippe, un artistocrat înstărit, e nevoit să angajeze un asistent personal și, surprinzător, îl alege pe Driss, un tânăr din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Pe scurt, cea mai nepotrivită persoană pentru job. Lăsând la o parte lipsa lui de experiență, când vine vorba despre umor lucrurile se schimbă radical. Și astfel, toate barierele dispar, lăsând loc celor mai nebunești, ciudate și incredibil de amuzante aventuri, în care Philippe și Driss se antrenează constant, clădind o prietenie puternică, deși improbabilă. Pentru că pe cei doi tocmai ceea ce îi desparte îi transformă în Invincibilii, doi prieteni capabili să mute munții împreună, să-l facă pe Vivaldi să trăiască din nou alături de Pământ, Vânt și Foc, într-un cuvânt să creeze cu foarte mult umor un univers comun din două lumi aparent incompatibile.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este MV5BMTYxNDA3MDQwNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNTU4Mzc1Nw@@._V1_-691x1024.jpg
 • Pianistul

Un pianist evreu din Polonia ocupata e martorul terorii naziste din Varsovia, de la inceputul discriminarii pana la construirea celebrului ghetou. Situatia evreilor devine tot mai disperata, cei din jur, apoi familia incep sa dispara, deportati in lagare; Wladislaw Szpilman reuseste sa supravietuiasca prin mila necunoscutilor si manat de pasiunea pentru muzica.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este MV5BOWRiZDIxZjktMTA1NC00MDQ2LWEzMjUtMTliZmY3NjQ3ODJiXkEyXkFqcGdeQXVyNjU0OTQ0OTY@._V1_UY1200_CR11906301200_AL_-538x1024.jpg

Dramă

 • Miracol în celula 7

V-am povestit și pe instagram despre acest film, apoi am primit sute de mesaje de la voi, cum că v-a plăcut, cum că ați plâns prea mult. Ei bine, SI EU! O poveste uimitoare, un film plin de învățături. Jos pălăria pentru interpretarea actorilor!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 7-kogustaki-mucize-77353-poster-717x1024.jpg
 • Wonder(Minunea)

Bazat pe bestseller-ul omonim, filmul „Minunea” transpune pe marile ecrane povestea emoţionantă a lui August Pullman, un copil diferit, dar cu o inimă uriaşă. Pentru că s-a născut cu un chip diferit, a fost ferit de sistemul public de învăţământ, însă acum Auggie se încăpăţânează să intre în clasa a V-a la o şcoală publică, unde va deveni un fel de erou pentru colegi.

În timp ce familia, noii colegi şi întreaga comunitate se trăduieşte să-l trateze cu înţelegere şi compasiune, băiatul porneşte într-o misiune extraordinară care îi va uni pe toţi şi le va demonstra cum o persoană nu se poate alinia normelor atunci când este născută să se remarce.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este wonder-poster.jpg
 • Charlie St Cloud

Un pasionat al sporturilor nautice, adorat de mama sa, Claire (Kim Basinger), dar și de fratele lui mai mic, Sam(Charlie Tahan), Charlie St. Cloud (Zac Efron) câștigă o bursă care îi promite un viitor frumos, departe de plicticosul său orășel natal. Însă visele sale sunt curmate brusc de o tragedie cumplită.

După ce fosta sa colegă de liceu, Tess (Amanda Crew), se întoarce acasă pe neașteptate, Charlie își dă seama că trebuie să facă o alegere: să respecte promisiunea făcută cu patru ani în urmă, sau să-și continue viața cu fata de care tocmai se îndrăgostise? Găsind curajul să lase în urmă pentru totdeauna trecutul, Charlie descoperă că sufletul pe care merită cel mai mult să îl salveze este chiar sufletul lui.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este charlie-st-cloud-105417l-600x0-w-920d914e.jpg
 • Fireproof

Povestea unui pompier care dupa ce salveaza o fetita dintr-un incendiu devine eroul micului oras in care locuieste, insa in propriul camin, trece printr-o drama foarte mare, casnicia lui fiind la limita.
Sfaturile tatalui sau care este crestin, il ajuta in a-si repara problema din casnicie, iar mai apoi redescopera frumusetea mariajului impreuna cu sotia sa.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este fireproof-992776l-0x640-h-3d484052.jpg
 • Flight

Denzel Washington intră în pielea lui Whip Whitaker, un pilot de avion înzestrat și respectat de către colegi și superiori, pe care mass-media și nord-americanii de rând îl percep ca pe un erou național după ce reușește să aducă la sol un aparat de zbor atât de serios avariat încât niciun alt aviator nu ar fi fost capabil să îl redreseze.

Salvând viețile a 98 de pasageri din cei 106 pe care îi transporta avionul deteriorat, Whip își câștigă admirația tuturor, spitalul în care este internat fiind înconjurat în fiecare zi de cohorte de jurnaliști care vor să îl intervieveze sau să obțină o fotografie cu el. În momentul în care compania aviatică solicită efectuarea unei anchete care să stabilească fără putință de tăgadă cauzele producerii accidentului, ies la iveală inclusiv lacunele din conduita profesională a pilotului Whitaker.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este flight-433463l-714x1024.jpg
 • The age of Adaline

După ce Adaline în vârstă de 29 de ani se recuperează dintr-un accident aproape mortal, ea încetează, în mod inexplicabil, să mai îmbătrânească. Pe măsură ce anii trec și trec, Adaline păstrează secretul doar pentru ea până când întâlnește un bărbat care-i schimbă viața.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este secretul-lui-adaline-62884-poster.jpg

Documentare

 • What the health

Ceva e putred în Sănătate este un documentar revelator despre impactul catastrofal pe care consumul de alimente procesate de origine animală îl are asupra calității vieții omului. Kip Andresen, realizator de filme documentare, demarează o investigație care scoate la lumină probabil cel mai bine păstrat secret din zilelor noastre. Cu titlul original What the Health, documentarul investighează complotul pe care industriile alimentară și farmaceutică.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este tt5541848.jpg
 • Diana. Povestea în cuvintele ei.

În 1991, în interiorul palatului Kensington din Londra, Diana, Prințesă de Wales, a participat la o serie de interviuri secrete, înregistrate cu permisiunea sa de un prieten apropiat, în numele jurnalistului Andrew Morton. Morton scria o carte despre viața Dianei pentru a înfățișa cum arată cu adevărat viața celei mai fotografiate femei din lume. Publicul nu știa faptul că mariajul dintre Diana, Prințesă de Wales, și Alteța Sa Regală Prințul Charles, trece printr-o perioadă de criză. National Geographic Documentary Films dezvăluie gândurile și sentimentele Dianei într-un moment foarte sensibil al vieții sale, prezentând o versiune a unei povești foarte complicate… versiunea ei. Redată în totalitate prin vocea prințesei, această versiune se conturează pe baza unor înregistrări unice, majoritatea dintre ele nefiind niciodată transmise publicului… până acum. Acest nou documentar îl are ca producător executiv pe apreciatul realizator de filme, Tom Jennings, de la 1895 Films (Challenger Disaster: Lost Tapes; MLK: The Assassination Tapes), distins cu un premiu Peabody, și dezvăluie o perspectivă inedită asupra traiectoriei emoționale a Prințesei, din copilărie până la relația cu Altesa Sa Regală Prințul Charles și la viața sa publică aflată constant sub observație.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Diana_InHerOwnWords_National-Geographic_12-copie-950x634-1.jpg
 • Contabilul de la Auschwitz

După decenii de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un ofițer SS este judecat în Germania pentru faptele sale. Un documentar care te lasă cu semne de întrebare. Emoționant și captivant.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este oskar.jpg
 • În mintea lui Bill( mini serie)

Înveți câte ceva despre Bill Gates, totodată afli despre proiectele sale cu privire la țările defavorizate. Merită văzut! Un documentar la fel de inteligent precum Bill, hehe.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este AAAABVbdCoRLvpfmnN5oV3OKVJ89TIuAMI9QOH2AdOyZi5Mi056i7AEQedhX9Q7X861qtyADP0ratYeyo0a1-w9bHIE7XFhdKL5mgqfWwaZ1OW8002F4xIFPAINLOCdvVA.jpg
 • Jos labele de pe pisici( miniserie)

Probabil documentarul meu preferat în momentul de față. Cel mai mult la acest documentar m-a impresionat faptul că niște oameni necalificați în domeniu au reușit cu ajutorul tehnologiei și atenției să descopere un criminal. O poveste reală emoționantă!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 2019-12-18_17-44-21-1024x678.jpg

3. Seriale

 • Friends
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Friends-1-crop-1516895908-1500x1000-1170x780-1-1024x683.jpg
 • Brooklyn 99
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este MV5BNzVkYWY4NzYtMWFlZi00YzkwLThhZDItZjcxYTU4ZTMzMDZmXkEyXkFqcGdeQXVyODUxOTU0OTg@._V1_.jpg
 • Lie to me- serialul meu preferat
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este MV5BMTU5OTg4Mjg1OF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjI4NzA2MDE@._V1_.jpg
 • Nikita
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este GWW-15.jpg

Cu siguranță nici acest articol nu cuprinde toate cărțile sau filmele pe care eu le consider faine, dar sper că v-am dat idei noi.

P.s.: La categoria „seriale” primele două sunt sitcoms, iar celelalte două sunt polițiste. Preferatele mele. Recomand neaparat să vă uitați la Lie to me.

Aștept ideile voastre în comentarii 🙂 Sper că sunteți bine, aveți grijă de voi!

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Alertă: Conţinutul de pe această pagină este protejat prin drepturi de autor!